Dzisiaj budyń,w kolorze bratków z parapetu.Aby osiągnąć efekt fioletu wykorzystałam słoik domowych jagód,który barwi znakomicie jak i też smakuje.
Dzisiaj zatem budyń o smaku jagód ,wanilii i kokosu.....zapraszam.
Składniki: (na 3 małe miseczki )
- 2 i 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- garść wiórek kokosowych
- łyżka jagód+ sok jagodowy( 2-3łyżki)
Mleko (2 szklanki !)wlewamy do garnka z dnem teflonowym,zagotowujemy.
Pozostałe zimne mleko wlewamy do szklanki,dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier, mieszamy dokładnie.Wlewamy na gotujące mleko ,zagotowujemy ciągle mieszając.
Na koniec dokładnie wszystko ubijamy trzepaczką lub mikserem,do uzyskania kremowej konsystencji.
Do części budyniu dodałam jagody i zmiksowałam.
Do drugiej części dodałam wiórki kokosowe,zmiksowałam.
Biały budyń przyozdobiłam sokiem z jagód.
Budyń podajemy na ciepło lub schłodzony,można dodatkowo po wierzchu oprószyć go cukrem pudrem lub cukrem w kryształkach.
Inne propozycje budyniowe:)
Ale wiosenny i apetyczny budyń! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na TOP BLOGI na stronie znajdzprzepisy.pl!
Dziękuję za odwiedziny,pozdrawiam ;)
Usuń