Kolejny pomysł z wege-bloga ,który planowałam już wcześniej zrobić,jednak brakowało stale jakiegoś składnika,ale w końcu trochę weekendowego wytchnienia i czas by porządzić na spokojnie w kuchni.
Zachęcam do samodzielnego zrobienia kremu budyniowego,bo jest smaczny,i z pewnością tego wysiłku nie pożałujecie,kiedy będzie czas degustacji.Zapomniałam do mojego dodać żółtek,ale i tak wyszedł smakowity.Zamiast gotowego karmelu z puszki użyłam masę krówkowo-jagodową,która pozostała mi z przygotowania rolady.A znając wcześniej smaki mas,którymi krówkę przekładamy,już w trakcie przygotowania,jestem pewna,że ciasto po schłodzeniu będzie smakowało.
Masę śmietanową zrobiłam z połowy składników,zatem moje ciasto niezbyt wysokie wyszło,no i moja wersja z minimalnymi zmianami. Warstwy ciastkowe zrobiłam tylko dwie,z petiberów ,chociaż po konfrontacji z Veggie, ponoć właśnie to połączenie,które podała ,nadaje ciastu wyjątkowego smaku.No to następnym razem sprawdzę połączenia z krakersami ;).
Masę śmietanową zrobiłam z połowy składników,zatem moje ciasto niezbyt wysokie wyszło,no i moja wersja z minimalnymi zmianami. Warstwy ciastkowe zrobiłam tylko dwie,z petiberów ,chociaż po konfrontacji z Veggie, ponoć właśnie to połączenie,które podała ,nadaje ciastu wyjątkowego smaku.No to następnym razem sprawdzę połączenia z krakersami ;).
Warstwy kolejno od spodu:
herbatniki petit beurre (petibery) -2 duże opakowania potrzebne by 3 warstwy wyszły
krem budyniowy
krakersy (u mnie petibery)
karmel (można kupić gotowy w puszcze)
krakersy (pominęłam)
bita śmietana
gorzka czekolada starta na tarce ( u mnie mleczno-biała,1/3 kostki)
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka (pominęłam)
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 margaryny Kasi (u mnie masełko)
Przygotowanie kremu:
W jednej szklance mleka rozrobić wszystkie składniki oprócz masła..
Pozostałe mleko zagotować i dolać resztę.
Pogotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Po wystudzeniu zmiksować z masłem.
Bita śmietana
- 600 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 fixy do ubijania śmietany
Przygotowanie całości:
No ciekawa jestem, czym ja sobie zasłużyłam na tyle pochwał, ale dziękuję bardzo i cieszę się, że moje przepisy się przydają, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńKochana,nie mam żadnego biznesu w tym,jak wspomniałam wcześniej blogi wege są dla mnie inspiracją,bo warto zadbać o zdrowe nawyki w codzienności.Na to ciasto trafiłam przy okazji szukania pomysłu na masę krówkową,która mi pozostała i chciałam ją smacznie spożytkować.
UsuńMłoda ciasto też pochwaliła,to mam już dwa głosy na tak ,by chcieć ten przepis powielać ;).