Sernik jest tym ciastem,które z reguły się udaje,no może jedynie nie być taki puszysty i wysoki, jakbyśmy tego oczekiwali.Ale chyba nie miałam takiej sytuacji,by sernik był niejadalny.
Dzisiaj propozycja na składniki z bloga Dorotus,aczkolwiek u mnie wersja bardzo uboga,bo pominęłam warstwę śmietanowo-bananową,no i sernik Doroty to dzieło mistrzowskiej ręki ;).
Ja po świętach wolałam nieco lżejszą wersję,tego sernika.
Ja po świętach wolałam nieco lżejszą wersję,tego sernika.
Trochę się pośpieszyłam,z wyciągnięciem sernika z formy (za krótko schłodzony),co spowodowało, że pękł z boku,ale "młoda" mówi,że nie ma czym się przejmować,bo pokroimy i będzie dobrze ,i to jest ten moment kiedy nadzieja kulinarna nie gaśnie,kiedy domownicy i tak starania doceniają,a ciasto smakuje.Ale faktem jest,że warto dobrze schłodzić ten sernik,przed pokrojeniem,wtedy zachowa idealną puszystość i formę.
Tak czy siak fantastyczny przepis ,mam nadzieję jeszcze do niego powracać ;).
Tak czy siak fantastyczny przepis ,mam nadzieję jeszcze do niego powracać ;).
Składniki na spód:
- 120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 50 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.
Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Na papier wysypać masę ciasteczkową.
Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Na papier wysypać masę ciasteczkową.
Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, zwane też masą karmelową lub 'krówkową'), ok. 400 g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować lub dokładnie roztrzepać. Dodać cukier i zmiksować. Po
łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bez grudkowej
serowej masy, nie dłużej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną,
wymieszać.
Masę serową podzielić na dwie części, jedna o około 100 g lżejsza. Do
lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej z puszki (pozostałą część
odłożyć), zmiksować do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony "ciasteczkowy"
spód wylać masę serową- kajmakową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i
natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut. Otworzyć
piekarnik, wyjąć delikatnie formę z piekarnika i na górę wyłożyć białą
masę sernikową (ostrożnie, i łyżka po łyżce), wyrównać. Włożyć do
piekarnika i piec dalej, około 1 godziny w temperaturze 150ºC. Po
skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do
wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.
Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.
Dodatkowo:
- pozostała masą kajmakowa ok.200 gram
- garść-dwie prażonych orzechów włoskich,zmiksowanych
- pisaki spożywcze do dekoracji
Boki i wierzch sernika ,posmarować pozostałą masą kajmakową,posypać orzechami,ozdobić zygzakami przy pomocy pisaków spożywczych.Schłodzić ponownie w lodówce.
Inne sernikowe propozycje:
Inne sernikowe propozycje:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).