Miały być muffinki na proszku do pieczenia,ale jak to czasem się zdarza ubijając jajka zorientowałam się,że brakuje w szafce proszku... ku mojej uciesze ,znalazły się w niej drożdże instant chociaż,to wrzuciłam je do mąki zamiast proszku.Trochę mało czasu miałam,na to by muffinki mogły swobodnie podrosnąć,ale jak to się mówi,ciasto muffinkowe zbyt wiele nie wymaga od nas czasu i wysiłku,a wręcz wyrabia się je jakby od niechcenia .....no to zaryzykowałam,i w pół godzinki się wyrobiłam ;).
Składniki -na (12-14 sztuk )
- pół torebeczki suchych drożdży instant (0k.3g)
- pół szklanki ciepłego mleka
- 250g mąki pszennej luksusowej
- 1/4 kostki masła
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- pół buteleczki aromatu śmietankowego
- laska duża rabarbaru+łyżka cukru trzcinowego+łyżka masła
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Tłuszcz rozpuszczamy,chłodzimy.
Jajko ubijamy z cukrem,dodajemy tłuszcz i aromat.
Do przesianej mąki dodajemy drożdże instant.
Łączymy suche składniki z mokrymi,ubijamy niezbyt długo mikserem lub trzepaczką,odstawiamy do wyrośnięcia.
Muffinkowe foremki wypełniamy papilotkami,uzupełniamy do połowy ciastem muffinkowym,w środek wkładamy po 2-3 kawałeczki rabarbaru karmelizowanego (kawałeczki rabarbaru obtoczone w cukrze,chwilkę podsmażamy na rozgrzanym maśle).
Rozgrzewamy piekarnik do ok.200 stopni, wkładamy muffinki i pieczemy koło 20-25 minut.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem .
Inne pomysły z rabarbarem:
przefajne masz papilotki- gumowe.
OdpowiedzUsuń:)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej !
Silikonki,do malutkich rozmiarów świetnie się sprawdzają,nawet bez papilotek wypieki wyskakują z nich błyskawicznie....pozdrowionka ;)
Usuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń