piątek, 10 maja 2013

tarta pomidorowo-serowa ze szczypiorkiem



Dla miłośników tart,kolejna propozycja,z bukietem świeżej cebulki,z rodzinnego ogródka.
Na swoje pomidorki jeszcze trzeba poczekać,ale już nowalijki pojawiają się na straganach,zatem warto wykorzystać warzywny czas na zdrowe przekąski.W połączeniu z serami jakie lubimy.Do tarty polecam ser lazur,który ciekawie komponuje się w zestawieniu z pomidorami i szpinakiem,ale może też być ser żółty,lub inny jaki lubimy.
Zapraszam ;).
 
Składniki: 

  na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (u mnie krupczatka+razowa)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli 
 na farsz:
  • duży pomidor
  • plaster sera pleśniowego 
  • przyprawy:sól,pieprz,oregano,bazylia
  • jajko
  • mała gęsta śmietana (pół szklanki)
  • pęczek zielonego szczypiorku+cebulka czosnkowa
 Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
Masło kroimy, dodajemy do mąki , siekamy  nożem, do połączenia się składników.Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i zagniatamy,robimy kulę i chłodzimy w lodówce- kwadrans.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy.
Przekładamy je do formy , lekko dociskamy, nadmiar ciasta obcinamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę, by ciasto się schłodziło.
Gdy zależy nam ,by ciasto było cienkie i nie wybrzuszyło się podczas zapiekania,  można dodatkowo je obciążyć np.grochem,ja tego nie zrobiłam.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,ciasto nakłuwamy widelcem, zapiekamy kwadrans.

 
Na schłodzone ciasto układamy:pokrojonego w plastry pomidora,plastry sera pleśniowego wg upodobania (polecam lazur),posiekany na drobno szczypiorek i cebulkę.


Jajka ze śmietaną ubijamy ,dodajemy przyprawy i zioła.Wylewamy na wierzch farszu.

Zapiekamy wszystko w nagrzanym piekarniku do zarumienienia,koło 20 minut-grzałka "góra-dół".
Jak lubimy zarumienioną tartę,ostatnie pięć minut zapiekamy na termobiegu.
Tarta smakuje na ciepło jak i schłodzona. Można ją spokojnie zabrać do pracy,do odgrzania w mikrofalówce.Dodaję pomysł do akcji----------->



Polecam zapoznać się przed zrobieniem ciasta z tym postem:
Tarty-porady ogólne-kuchnia francuska

























2 komentarze:

  1. Ale fajne urozmaicenie ciężkich przepisów na tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże warzywka same zachęcają,by je smacznie i zdrowo wykorzystywać,z wiosną ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...