Dla miłośników tart,kolejna propozycja,z bukietem świeżej cebulki,z rodzinnego ogródka.
Na swoje pomidorki jeszcze trzeba poczekać,ale już nowalijki pojawiają się na straganach,zatem warto wykorzystać warzywny czas na zdrowe przekąski.W połączeniu z serami jakie lubimy.Do tarty polecam ser lazur,który ciekawie komponuje się w zestawieniu z pomidorami i szpinakiem,ale może też być ser żółty,lub inny jaki lubimy.
Zapraszam ;).
Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej (u mnie krupczatka+razowa)
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- duży pomidor
- plaster sera pleśniowego
- przyprawy:sól,pieprz,oregano,bazylia
- jajko
- mała gęsta śmietana (pół szklanki)
- pęczek zielonego szczypiorku+cebulka czosnkowa
Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
Masło kroimy, dodajemy do mąki , siekamy nożem, do połączenia się składników.Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i zagniatamy,robimy kulę i chłodzimy w lodówce- kwadrans.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy.
Przekładamy je do formy , lekko dociskamy, nadmiar ciasta obcinamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę, by ciasto się schłodziło.
Gdy zależy nam ,by ciasto było cienkie i nie wybrzuszyło się podczas zapiekania, można dodatkowo je obciążyć np.grochem,ja tego nie zrobiłam.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,ciasto nakłuwamy widelcem, zapiekamy kwadrans.
Na schłodzone ciasto układamy:pokrojonego w plastry pomidora,plastry sera pleśniowego wg upodobania (polecam lazur),posiekany na drobno szczypiorek i cebulkę.
Jajka ze śmietaną ubijamy ,dodajemy przyprawy i zioła.Wylewamy na wierzch farszu.
Zapiekamy wszystko w nagrzanym piekarniku do zarumienienia,koło 20 minut-grzałka "góra-dół".
Jak lubimy zarumienioną tartę,ostatnie pięć minut zapiekamy na termobiegu.
Tarta smakuje na ciepło jak i schłodzona. Można ją spokojnie zabrać do pracy,do odgrzania w mikrofalówce.Dodaję pomysł do akcji----------->
Polecam zapoznać się przed zrobieniem ciasta z tym postem:
Tarty-porady ogólne-kuchnia francuska
Ale fajne urozmaicenie ciężkich przepisów na tarty ;)
OdpowiedzUsuńŚwieże warzywka same zachęcają,by je smacznie i zdrowo wykorzystywać,z wiosną ;)
Usuń