Szybkie ciasto,dla zabieganych....jogurtowe z dodatkiem rabarbaru.Leciutkie , do weekendowej kawki w sam raz.Przygotowanie chwilowe,nieco dłużej pieczenie...i ciasto gotowe.U mnie po upieczeniu i schłodzeniu ,posypane dodatkowo cukrem pudrem.
Źródło: Jaskinia smaku
Składniki:
- 3 jajka
- 1 mały jogurt truskawkowy (około 180 gram)- u mnie pomarańczowy
- 4 pełne łyżki mąki kukurydzianej-u mnie krupczatka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże rabarbary
- dodatkowo:łyżka masła+łyżka otrębów+cukier puder+mała tortownica
Wykonanie:
Jajka i cukier ubijamy mikserem, powoli dodajemy pozostałe
składniki(oprócz rabarbaru).
Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy (u mnie o średnicy 20 cm),natłuszczonej i posypanej tartą bułką lub otrębami.
Na wierzch układamy umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka"
Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy (u mnie o średnicy 20 cm),natłuszczonej i posypanej tartą bułką lub otrębami.
Na wierzch układamy umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka"
musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń